Vôňa kapustnice

napísala Ali

Polievka z chutnej hlivy naozaj svojou vôňou ale aj chuťou pripomína vianočnú kapustnicu. Napriek tomu, že kapustu a klobásku by sme v nej  zbytočne hľadali.

Omámila ma svojou vôňou. Veď čo by aj, spojenie sójovej omáčky s údenou paprikou, bylinkami a k tomu ešte zopár sušených dubákov sú dobrou zárukou pre čuchový orgazmus.  Ešte nebola ani na tanieri a už som vedela, že som opäť niečo bohémske navarila. “Ako to len robím”, udivujem sa nad sebou.

Tak som si túto bohémsku predstavu o dokonalom spojení chutí chcela potvrdiť. Naberám na lyžicu a nahlas sŕkam,  polievka je vrelá. Ďalej už bez slov, iba s pokojným úsmevom, ktorý za všetko naznačuje chuť tejto polievky. Hlavnou ingredienciou bude naša hliva.

Hliva ustricová je typ huby, ktorú vieme zohnať na pultoch obchodov celoročne.Predtým ako hlivu šupneme do nášho jedálnička si zopakujme tri najhlavnejšie dôvody, pre ktoré sa to naozaj oplatí :

1.) Prevencia kardiovaskulárnych ochorení ( Má posilňujúci účinok na naše srdce aj cievy, a to najmä preto, že obsahuje látku s názvom lovostatín a je bohatá na vlákninu. Vďaka tomu dokáže znižovať „zlý“ cholesterol a má dobrý vplyv na hladinu tukov v krvi. Pomáha tiež ľuďom, ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom).

2.)Pomocník pri redukcii telesnej hmotnosti (Hliva je antioxidant,ukrýva veľa bielkovín a vlákniny, je využívaná ako pomocník aj pri redukcii TH. Pomáha pri detoxikácii čriev a dopomáha k ich správnemu fungovaniu).

3.) Prírodné antibiotikum (Hliva obsahuje účinné polysacharidy, vďaka čomu je nápomocná pri hojení zápalov, ale aj chronických infekcií. Obsahuje totiž betaglukán, ktorý dokáže účinne bojovať proti baktériám a vírusom).

 

Teraz už keď vieme prečo, zostáva nám spoločne pozrieť sa na to ako s hlivou pracovať.

S konzumáciou hlivy v bežnej strave sa výrazne znižujú hodnoty prijímaných betaglukánov. Na druhú stranu je ale hliva ustricová veľmi chutnou zložkou polievok, omáčok alebo je výborná pečená či vyprážaná ako rezeň. 

Poďme si spoločne pripraviť túto výbornú polievočku, ktorá nám garantuje chuťový zážitok.

Vôňa kapustnice

Polievka z chutnej hlivy naozaj svojou vôňou ale aj chuťou pripomína vianočnú kapustnicu. Napriek tomu, že kapustu a klobásku by sme v nej … Recepty laktofree , vegansoup European Vytlačiť
Servírovanie: 4 Príprava: Čas varenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 Hlasy )

Ingrediencie

  • 500g hliva ustricová
  • 1 šálka kuskus ( v surovom stave)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1ks lahôdková cibuľka
  • 150g mrkva
  • 1 zemiak
  • 80g zeler
  • 4 PL olivový olej
  • 1 ČL mleté čierne korenie
  • 1 PL sójova omáčka
  • hrsť sušených dubákov
  • 1 ČL francúzska horčica
  • 1 PL červená údená paprika
  • šipka mletý zázvor
  • štipka soli (podľa chuti)
  • zmes byliniek (oregáno, tymián)
  • petržlenová vňať sušená

INŠTRUKCIE

Huby si umyjeme a zbavíme ich hrubšej hrubšej časti. Nakrájame na rezance a osmahneme sa suchej panvici 7 minút. K záveru podlejeme sójovou omáčkou, ešte chvíľu miešame a takto pripravené huby si odložíme nabok. V hlbšom hrnci si na olivovom oleji opečieme nakrájanú cibuľu s cesnakom a po chvíľke pridáme i ostatnú zeleninu (nastrúhanú mrkvu so zelerom a zemiaky nakrájané na kocky) spolu s bylinkami. Podusíme 5 minút a pridáme dochucovadlá (horčicu, mleté korenie, papriku, zázvor) a premiešame. Pridáme naše opečené huby a zalejeme vriacou vodou (1 liter) a na miernom ohni varíme 25 minút.

Až na záver pridáme lahôdkovú cibuľku, kuskus a sušené dubáky. 2 minúty pred odstavením dosolíme.

Prajem príjemné rozjímanie vône a chuti tejto zdraviu prospešnej polievky 😉

 

 

 

 

0 komentár
0

Možno dostaneš chuť aj na

Zanechať komentár

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Rozumiem Čítaj ďalej