Vegánske slané krekry

napísala Ali

Fascinuje ma skúšať nepoznané recepty. Tie vegánske dvojnásobne. Tento som našla vo svojom fitness diári a obzvláštnila som si ho o tekvicové semiačka, tým teda nehovorím, že som ho vymyslela ja. No ale som na svojej domácej pôde, na svojom blogu, kde si môžem uložiť, čokoľvek len chcem a tak ukladám a pridávam ďalší, ktorý určite stojí za to, aby sme mu robili osvetu 🙂

Tento recept si dovolím prikŕmiť zopár nutričnými faktami a možno Vás ukecám na pečenie zo strukovín. Veď napokon nemenej známy brownie je tiež fantastický práve z fazule. Čo tak nazrieť na zúbok cíceru ?

Cícer patrí do rodiny strukovín, jeho chuť a zrnitá textúra sa dobre kombinuje hneď s niekoľkými ďalšími potravinami . Cícer má vysoký obsah bielkovín a neobsahuje žiadny lepok, takže je ideálny aj pre celiatikov.

Tip pre celiatikov: V recepte vymeňte vločky za uvarenú quinou (keďže vieme, že quinoa je bezlepková obilnina) a získate rovnako chutné a plnohodnotné krekry aj pre seba.

Na 100g cíceru pripadá 364kalórií, 6 g tukov, 61 g sacharidov (z toho 11 g cukry), 17 g vlákniny, 19 g bielkovín.

Cícer bojuje proti rakovine, znižuje zápaly v tele, pomáha udržiavať zdravie srdca a zdravé kosti, reguluje hladinu cukru v krvi, je tiež bohatý zdroj antioxidantov a  je ideálny pre ženy (udržuje zdravú pokožku, bráni vypadávaniu vlasov) a v neposlednom rade ho milujú vegetariáni a ľudia s intoleranciou na lepok.

Cícer je dostupný v dvoch formách, buď v sušenej alebo v konzervovanej. Priznám sa, mne je pohodlnejšia tá druhá forma, aj pre efektivitu času, kedy nemusím cícer namáčať vopred a hodinu variť vo vode.  Našla som si dokonca aj svoj obľúbený cícer v náleve, ktorému holdujem už roky. ( Ooh áno, podelím sa s Vami aj o tento typ, najviac chutný cícer v náleve je práve ten v skle z DM drogérie) 😛

A teraz, keď vieme všetko podstatné poďme si vyrobiť tie krekry:)

Vegánske slané krekry

Fascinuje ma skúšať nepoznané recepty. Tie vegánske dvojnásobne. Tento som našla vo svojom fitness diári a obzvláštnila som si ho o tekvicové semiačka,… Recepty Vegánske slané krekry European Vytlačiť
Servírovanie: 6 Príprava: Čas varenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 Hlasy )

Ingrediencie

  • 1 konzerva/pohár cíceru v náleve
  • 6PL ovsených vločiek
  • 3 PL mleté tekvicové semiačka
  • 3PL cesnakový panenský olivový olej
  • 1 strúčik cesnaku
  • šťava z 1/2 citróna
  • štipka soli
  • mleté čierne korenie

INŠTRUKCIE

Práve teraz je ten správny čas, vidíš ? Keď som Ti spomínala, že preferujem cícer v náleve, inak by technologicky postup začínal, že cícer si najskôr namočíme..haha

Dobre. Takže máme cícer v náleve, ktorý na začiatok zbavíme prebytočnej vody (nálevu), nálev si vieme krásne zliať a využiť ho neskôr ako aquafabu, do iného receptu (ak nevieš čo to je,  googli si, aj ja sa stále učím a objavujem nové. Ak z nej budem piecť, určite Ti to neujde na mojom instagram profile v storkách). 🙂

Malé guličky si ponorným mixérom spolu s vločkami vymixujeme na "blatovú" konzistenciu. Môžme mať aj hrudky. Nemusíme sa trápiť mixovaním do hladka, ak na to nemáme parádny výkonný mixér ( ten môj je stále pokazený, G21 odporúčam, ak by ste mali záujem o parádnu mašinku do Vašej kuchyne 🙁 ).

Keď máme cícerovu hmotu s vločkami vymixovanú, ďalej pridáme ostatné ingrediencie, ako pretlačený strúčik cesnaku, cesnakový olivový olej či mleté tekvicové semiačka. K záveru pridáme ešte citrónovú šťavu, osolíme, dvakrát otočíme mlynčekom s čiernym korením a hotovo.

Aaa teraz pozor! Prichádza veľmi dôležitá časť, ak si práve hovoríte, čo s týmto "blatom" ďalej. Pripravíme si papier na pečenie, na ktorý hmotu lyžicou prenesieme. Nožíkom sa snažíme hmotu jemne roztlačiť, aby to nebola len jedna hruda a následne ju prikryjeme zvrchu druhým papierom na pečenie. A začneme vaľkať ako klasické cesto o hrúbke približne 5mm. Následne takto vyvaľkaný cícerový plát zbavíme vrchnej časti papiera na pečenie a prenesieme ho so spodným papierom už iba na plech. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 160 stupňoch približne 30-35 minút. Necháme vychladnúť a potom si už iba nalámeme naše zdravé cícerove krekry, s ktorými si môžme kľudne pochutiť aj pred telkou miesto klasických chipsov. Ale ja by som si ich radšej zabalila ako snack na prechádzku v prírode ako sedenie pred TV 😛

Čo poviete? 🙂

Verím, že ďalšiu inšpiráciu na alternatívny snack, ktorú som Vám práve priniesla si veľmi rýchlo obľúbite:)

Ali

 

0 komentár
1

Možno dostaneš chuť aj na

Zanechať komentár

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Rozumiem Čítaj ďalej