Indický Dhal ako krémová polievka

napísala Ali
Indický Dhal ako krémova polievka | s Ali viem čo jem

Inšpirácia prišla z Indie. Mám kamaráta pôvodom z tejto krajiny, vyrastal tam,  aj keď dlho s rodinou žije už v Bratislave. Nakoľko moje chuťové poháriky sú pozitívne naklonené aj medzinárodným chutiam, absolútne som neváhala výzve, keď mi Rohith jedného času navrhol, aby som mu pripravila aj indické jedlo. Pamätám sa, začala som okamžite googliť o koreninách. Lebo taká je India, korenistá.  Napriek tomu, že som tam nikdy nebola, Rohith mi opisuje ako je ich kuchyňa veľmi rozmanitá. Jej špecifickosť zvýrazňuje najmä korenie, ktoré obyvatelia tejto krajiny precízne používajú na vyváženie chutí týchto „exotických“ pokrmov. Medzi najčastejšie používajúce koreniny v Indii patria chilli, kurkuma, šafrán, zázvor, kardamon. Samozrejmosťou je karí, ktoré tvorí základ väčšiny indických jedál.

Špeciality tunajšej kuchyne pozostávajú z druhov jedál ako Tikka Masala alebo Tandoori, ktorých základ tvoria kúsky kuracieho mäsa. Tak som skočila do BIO obchodíku a pokúpila si základne korenia presne pre tento recept, chicken tikka masala a garam masala. S veľkým rešpektom som navarila. Naservírovala. A .. čakala  na feedback. Nikdy nezabudnem na moment, keď Rohith volal svojím priateľom, že Slovenka mu navarila indické jedlo ako od mami. Vtedy som si trošku poskočila, že wááu! Odvtedy som navštívala Indické reštaurácie v Bratislave, do ktorých sa vždy rada vraciam, obzvlásť Royal Kashmir. No ale naďalej zostávam verná svojej schopnosti variť a chutne variť! Milujem to a najradšej by som nakŕmila celý svet jedlom odo mňa.

V dnešnom recepte bude hlavnú rolu mať červená šošovica. Keby som mala vyzdvihnúť túto strukovinu, povedala by som jej najhlavnejší benefit a to, že ja zbavená jej šupky a teda z nej nenadúva a je ľahko stráviteľná. Okrem iného je jej príprava veľmi jednoduchá a rýchla!

Dnes som ju zakomponovala do tradičného indického jedla ale v mojom krémovom prevedení. Pretože Dahl by malo byť hlavné jedlo, v ktorom budeme jesť celú šošovicu, niečo ako prípravok s tradičným indickým pečivom. Odmysliac od pečiva, som sa rozhodla všetko na záver rozmixovať a vznikla z toho naozaj veľmi lahodná polievka!

Indický Dhal ako krémova polievka | s Ali viem čo jem

Indický Dhal ako krémova polievka

Inšpirácia prišla z Indie. Mám kamaráta pôvodom z tejto krajiny, vyrastal tam,  aj keď dlho s rodinou žije už v Bratislave. Nakoľko moje… Polievky Indický Dhal ako krémová polievka European Vytlačiť
Servírovanie: 6 Príprava:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 Hlasy )

Ingrediencie

  • 270 g červenej šošovice
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 menší pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL ghee maslo
  • 200 g baby karotka
  • 400 g lúpané paradajky
  • 200 ml zeleninový vývar
  • 200 ml kokosová smotana
  • 4 g zázvoru
  • soľ, karí korenie, koriander, garam masala, kurkuma

INŠTRUKCIE

Cibuľu, cesnak a pór si očistíme, nakrájame na malé kúsky a orestujeme na ghee masle. Pridáme nakrájanú mrkvu, lúpané paradajky, podlejeme vodou a povaríme 10 minút. Do druhého hrnca si dáme variť našu červenú šošovicu, ktorú si najskôr v sitku prepláchneme. Zázvor si nakrájame na plátky a pridáme ho do hrnca s paradajkami, podlejeme vývarom a naďalej dusíme. Uvarenú šošovicu scedíme a pridáme ju do prvého hrnca, kde sa nám dusí mrkva s paradajkami.

Odstavíme z ohňa a rozmixujeme celú zmes do krémovej konzistencie. Takto hladký krém vrátime opäť do hrnca a zjemníme ho kokosovou smotanou. Pred záverom už iba dochutíme podľa svojich preferencií tak, aby nám polievka chutila a môžme papať!

Dobrú chuť 😉

Indický Dhal ako krémová polievka | s Ali viem čo jem

Indický Dhal ako krémová polievka | s Ali viem čo jem

0 komentár
3

Možno dostaneš chuť aj na

Zanechať komentár

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Rozumiem Čítaj ďalej