Cítite ho ? Závan škorice, perníkového korenia, badyán, klinčeky, varené víno ..Santa Claus is comin´ to town 🙂 Vánok Vianoc. Veľmi nenápadne a pomaličky sa k nám blížia Vianoce. Je dvanásty november a ja som pred týždňom testovala svoj patent na medovníky. Sú také (opäť musím použiť slovo) božské!!
Tento recept na medovníky vznikol pred asi siedmymi rokmi, keď som sa ešte aktívne venovala aj alternatívne zdravšiemu pečeniu a vymýšľaniu receptov pre skupiny ľudí s alergiami a intoleranciami. Tieto medovníčky si získali svoju pozornosť vo vianočných krabičkách a ešte som ich vtedy dorábala aj ako “special order” pre majiteľov útulných kaviarničiek. Naozaj som na ne hrdá!
Som fanúšikom obdobných receptov, ale na nejaké vegan moderné medovníky bez vajíčka sa nechytám. To prenechám iným gazdinkám. Dohodnime sa, že tieto budú už alternatívne iba tým, že nebudú z klasickej pšeničnej múky a nebudeme ich cukriť kryštálom. Môže byť ? Dovoľte mi podeliť sa s Vami o môj recept na najchutnejšie ražné medovníky:)
S ich prípravou to bude veľmi rýchle a nenáročné. Prenocujú v chladničke a ráno môžme smelo pokračovať ako to už raz pri medovníkoch všetkého druhu býva. Ibaže prišlo ráno a ja som si uvedomila, že v mojom dočasnom bytíku nemám valček na cesto ani vianočné vykrajovatka. Počíta sa, aj ak sa vieme vynájsť 😛 Po valček som si zbehla dole do obchodu a povedala som si, že medovníčky nemusia byť iba hviezdičky či kométy, stromčeky či hríbiky ale ja si spravím obyčajné kolieska! A tak sa aj stalo. Kolieska budú hitom mojich Vianoc! Veď mám svoju obľúbenú mini šálku na espresso. Geniálne. Opäť sa Ali vynašla.
Pomúčila som si dosku, cesto som si predelila na dve časti a rozváľkala. Rozváľkala tak, aby cesto nebolo tenké ani hrubé. Asi o hrúbke 4-5 mm. A už beriem do ruky svoju espresso šálku a vryjem ju do cesta. Položím si prvé koliesko na dlaň a prezerám si ho, či si viem predstaviť jeho ďalších súrodencov. Presne takto som to chcela. Poukladala všetky kolieska na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočným rozostupom, myslím že 9 kusov mi vyšlo na jeden plech. Kolieska som potrela vyšľahaným vajíčkom a do ich stredu som položila orech. Vlašský, makadámový, lieskovec alebo mleté mandle, hrozienka, brusnice, to je na Vás 🙂
Potom som už iba nastavila rúru na správny program a teplotu, zapla časomieru po dobu 7 minút a s nedočkavosťou som sa nevedela odlepiť od rúry až zacinká, že medovníky treba von. Asi po štyroch minútach sa mi objavila radosť v očiach a úsmev na perách. Videla som cez sklo rúry, že sa črtá opäť na ne. Na najlepšie medovníky. Vôňa čerstvo upečených perníkových koliesok zachvátila celú bytovku.
Ďalej to už poznáte, nasledoval ten istý proces, keďže bola ešte druhá polovička cesta. A potom som zobrala do ruky svoju už dožívajúcu zrkadlovku, lebo 9 rokov je 9 rokov a môj Nikon je na pokraji svojich síl ( milý Ježiško, toto je apel na Teba) a vytvorila som najlepšie fotky, aké sme spolu ešte zvládli spraviť, aby som ich tu mala zvečnené. A Vy tiež 😉

Ingrediencie
- 90g ražná hladká múka
- 60g špaldová hladká múka
- 50g jemne mleté ovsené vločky
- 50g kokosový cukor
- 80g domáci med
- 50g maslo
- 1 domáce vajíčko (do cesta)
- 1 domáce vajíčko (na potretie)
- štipka sódy bikarbóny (1/2 ČL)
- 2 ČL perníkové korenie
- 1PL cejlónska škorica
- štipka muškátový orech
INŠTRUKCIE