Medovníkové kolieska

napísala Ali

Cítite ho ? Závan škorice, perníkového korenia, badyán, klinčeky, varené víno ..Santa Claus is comin´ to town 🙂 Vánok Vianoc. Veľmi nenápadne a pomaličky sa k nám blížia Vianoce. Je dvanásty november a ja som pred týždňom testovala svoj patent na medovníky. Sú také (opäť musím použiť slovo) božské!!

Tento recept na medovníky vznikol pred asi siedmymi rokmi, keď som sa ešte aktívne venovala aj alternatívne zdravšiemu pečeniu a vymýšľaniu receptov pre skupiny ľudí s alergiami a intoleranciami. Tieto medovníčky si získali svoju pozornosť vo vianočných krabičkách a ešte som ich vtedy dorábala aj ako “special order” pre majiteľov útulných kaviarničiek. Naozaj som na ne hrdá!

Som fanúšikom obdobných receptov, ale na nejaké vegan moderné medovníky bez vajíčka sa nechytám. To prenechám iným gazdinkám. Dohodnime sa, že tieto budú už alternatívne iba tým, že nebudú z klasickej pšeničnej múky a nebudeme ich cukriť kryštálom. Môže byť ? Dovoľte mi podeliť sa s Vami o môj recept na najchutnejšie ražné medovníky:)

S ich prípravou to bude veľmi rýchle a nenáročné. Prenocujú v chladničke a ráno môžme smelo pokračovať ako to už raz pri medovníkoch všetkého druhu býva. Ibaže prišlo ráno a ja som si uvedomila, že v mojom dočasnom bytíku nemám valček na cesto ani vianočné vykrajovatka. Počíta sa, aj ak sa vieme vynájsť 😛 Po valček som si zbehla dole do obchodu a povedala som si, že medovníčky nemusia byť iba hviezdičky či kométy, stromčeky či hríbiky ale ja si spravím obyčajné kolieska! A tak sa aj stalo. Kolieska budú hitom mojich Vianoc! Veď mám svoju obľúbenú mini šálku na espresso. Geniálne. Opäť sa Ali vynašla.

Pomúčila som si dosku, cesto som si predelila na dve časti a rozváľkala. Rozváľkala tak, aby cesto nebolo tenké ani hrubé. Asi o hrúbke 4-5 mm. A už beriem do ruky svoju espresso šálku a vryjem ju do cesta. Položím si prvé koliesko na dlaň a prezerám si ho, či si viem predstaviť jeho ďalších súrodencov. Presne takto som to chcela. Poukladala všetky kolieska na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočným rozostupom, myslím že 9 kusov mi vyšlo na jeden plech. Kolieska som potrela vyšľahaným vajíčkom a do ich stredu som položila orech. Vlašský, makadámový, lieskovec alebo mleté mandle, hrozienka, brusnice, to je na Vás 🙂

Potom som už iba nastavila rúru na správny program a teplotu, zapla časomieru po dobu 7 minút a s nedočkavosťou som sa nevedela odlepiť od rúry až zacinká, že medovníky treba von. Asi po štyroch minútach sa mi objavila radosť v očiach a úsmev na perách. Videla som cez sklo rúry, že sa črtá opäť na ne. Na najlepšie medovníky. Vôňa čerstvo upečených perníkových koliesok zachvátila celú bytovku.

Ďalej to už poznáte, nasledoval ten istý proces, keďže bola ešte druhá polovička cesta. A potom som zobrala do ruky svoju už dožívajúcu zrkadlovku, lebo 9 rokov je 9 rokov a môj Nikon je na pokraji svojich síl ( milý Ježiško, toto je apel na Teba) a vytvorila som najlepšie fotky, aké sme spolu ešte zvládli spraviť, aby som ich tu mala zvečnené. A Vy tiež 😉

Medovníkové kolieska

Cítite ho ? Závan škorice, perníkového korenia, badyán, klinčeky, varené víno ..Santa Claus is comin´ to town 🙂 Vánok Vianoc. Veľmi nenápadne a… Recepty Medovníkové kolieska European Vytlačiť
Servírovanie: 18 Príprava: Čas varenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 Hlasy )

Ingrediencie

  • 90g ražná hladká múka
  • 60g špaldová hladká múka
  • 50g jemne mleté ovsené vločky
  • 50g kokosový cukor
  • 80g domáci med
  • 50g maslo
  • 1 domáce vajíčko (do cesta)
  • 1 domáce vajíčko (na potretie)
  • štipka sódy bikarbóny (1/2 ČL)
  • 2 ČL perníkové korenie
  • 1PL cejlónska škorica
  • štipka muškátový orech

INŠTRUKCIE

Ako to už pri medovníkoch býva, vyžadujú si 12 hodinový nocľah v chladničke. Ak si chceme medovníčky pripravovať v nedeľu na obed, cesto na ne si musíme zarobiť ešte v sobotu v noci (ako v mojom prípade). Vo vodnom kúpeli nad parou si v hrnci rozpustíme maslo, následne aj med. Za stáleho miešania lyžicou pozorujeme, ako sa nám zmes krásne prepája. Do takejto zmesi následne rozbijeme jedno vajíčko a za pokračujúceho miešania lyžicou pridáme aj kokosový cukor.  Potrvá to cca ďalších päť minút. Do zmesi si na záver pridáme škoricu,perníkové korenie a muškátový orech. Zľahka premiešame a odstavíme z vodného kúpeľa nad parou. Zmes začneme ručne šľahať metličkou dovtedy, pokiaľ nezačne vytvárať krásnu penistú konzistenciu, nadýchanú a voňavú. Potom necháme už iba v kľude postáť dve minútky. Medzi tým si do misky navážime zmes preosiatych múk, ovsených vločiek a sódy bikarbóny. Ešte jemne horúcu tekutú zmes po dvoch minútach  vlejeme do múčnej zmesi a miešame vareškou. Zmes sa krásne hneď spojí, netrvá to dlhšie ako ďalšie dve minúty. Následne cesto odložíme do chladničky odstáť. Ja som si z cesta vyformovala jeden "šulec", ktorý som uložila do nádoby a prikryla alobalom. Odležané cesto vyberieme z chladu a necháme pri izbovej teplote ohriať cca 30 min, aby sa nám s cestom dobre pracovalo. Zapneme si rúru na 170-180 stupňov (podľa toho, ako nám pečie). Cesto preložíme na pomúčenú dosku, prikryjeme potravinovou fóliou a rozvaľkáme na hrúbku asi 4-5 mm. Odstránime fóliu a vykrajujeme. Ukladáme na plech s pečiacim papierom, potrieme vajíčkom, ktoré sme si predtým rozšľahali vidličkou (aby sa nám spojilo) a potrieme ním medovníčky. Ozdobíme orechom alebo sušeným ovocím a dáme piecť do rúry na 6-8 min (opäť závisí od toho ako rúra pečie.) Necháme vychladnúť. Mäkké, chutné a voňavé sú aj po 5.dni 😉
Smelo sa pustíte do prípravy vianočných medovníkov, poteším sa, ak práve medovníky od Ali budú súčasťou Vášho sviatočného stola:)

 

0 komentár
1

Možno dostaneš chuť aj na

Zanechať komentár

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Rozumiem Čítaj ďalej