Jednoduché plnené moravské koláče

napísala Ali

Ako decká sme chodili každú nedeľu k babke vlakom o pól druhej. Nedeľa bola sviatkom pokoja a hojnosti. Neodmysliteľnou súčasťou nedeľného popoludnia boli babkine kysnuté koláče. Jednú nedeľu to boli kysnuté buchty s tvarohom, druhú nedeľu zasa ťahaná štrúdľa s makom a ďalšiu nedeľu moravské koláče s bohatou posýpkou. Tie sme mali najradšej. Tú vôňu a chuť budem mať zafixovanú navždy. Detstvo, na ktoré mám tie najsladšie spomienky.

Pri tvorbe receptov sa vždy zameriavam na ich zdravšie verzie. Moju filozofiu už mnohí poznáte.

Mám za to, že nemusíme vyraďovať zo svojho jedálnička jedlá, ktoré máme radi, nemusíme sa dokonca ani ničoho zriekať, som presvedčená o tom, že každé jedno jedlo má svoju alternatívnu a teda zdravšiu verziu. A presne do tohto šatu sa mi podarili pretaviť tie chutné babkine moravské koláče.

Ich príprava bude veľmi jednoduchá. Tento recept je viac náročný na udržanie poriadku v kuchyni ako na jeho samotnú prípravu, hehe ( lebo tak to už raz pri kysnutých cestách býva, múka všade 😛 ).

Prvou alternatívou, po ktorej som siahla pri zámene surovín bolo mlieko. Živočíšne mlieko v ktorom sa pripravuje kvások som vymenila za ovsenú smotanu. Zaujímalo ma, či droždie nakvasí aj v takom druhu rastlinného produktu (a nakvasilo). Sladila som už tradične ako pri pečení zvyknem iba kokosovým cukrom. Múky som si namiešala obe hladké. Jednu špaldovú, druhú celozrnnú. Cesto som obohatila o cennú vlákninu z ovsenej múky. Vajíčka používam zásadne iba z domáceho chovu. Tieto koláče som si povedala, že obohatím aj o proteínovú plnku, chutný lekvár bohatý na vysoký podiel ovocia a posýpku zo pšeničných klíčkov.

Ako tento celý experiment dopadol, si už pozrime v popise receptu nižšie.

Jednoduché plnené moravské koláče

Ako decká sme chodili každú nedeľu k babke vlakom o pól druhej. Nedeľa bola sviatkom pokoja a hojnosti. Neodmysliteľnou súčasťou nedeľného popoludnia boli… Recepty Jednoduché plnené moravské koláče European Vytlačiť
Servírovanie: 15 Príprava: Čas varenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 Hlasy )

Ingrediencie

  • 150 ml ovsená smotana
  • 1 PL kokosový cukor
  • 1/2 z kocky droždia (21g)
  • 300g špaldová celozrnná múka
  • 100g špaldová hladká múka
  • 50g ovsená múka
  • 150ml teplá voda
  • 100g roztavené maslo
  • 2 žĺtka+1 celé vajíčko na potretie
  • štipka soli
  • 1 PL medu
  • 250g jemného tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 1 proteínový vanilkový puding v prášku
  • 2PL kokosový cukor
  • lekvár s vysokým podielom ovocia
  • pšeničné klíčky
  • 1PL kokosový cukor
  • 30g zmäkknutého masla

INŠTRUKCIE

Najskôr si pripravíme kvások. Ovsenú smotanu dáme do hrnca a na sporák, aby sa zohriala na vlažnú teplotu (pozor, nie aby začala vrieť). Odstavíme zo sporáka a rozdrvíme v nej polovičku droždia. Spolu s 1 PL kokosového cukru zľahka premiešame a počkáme, kým sa nám vytvorí kvások (10-15 minút). Pokiaľ nám kvások oddychuje, pripravíme si sypkú zmes. Preosejeme si múky do jednej misky vrátane ovsenej, ktorú si pripravíme zomletím ovsených vločiek na prach. Do múčnej zmesi pridáme vodu, žĺtky, roztavené maslo, štipku soli, med a na záver náš kvások. Vymiesime si rukou cestou, ktoré následne prikryjeme suchou utierkou a necháme pri izbovej teplote odpočívať 40 minút. Malo by až strojnásobiť svoj objem. Počas kysnutia cesta si pripravíme tri plnky.

Tvaroh vymiešame s vajíčkom, pudingovým práškom a kokosovým cukrom. Lekvár si iba pripravíme do misky a poriadne ho rozmiešame lyžicou. Zmes na náhradu mletých orechov, čiže pšeničné klíčky rukami vymiešame so zmäkknutým maslom a kokosovým cukrom do sypkej konzistencie.

Pripravíme si silikónovú podložku, múku, valček na cesto a skontrolujeme naše cesto. Pokiaľ už narástlo do požadovaného objemu, je pripravené, aby sme s ním ďalej pracovali. Podľa potreby doň ešte zapracujeme špaldovú hladkú múku. Cesto by malo byť nadýchané a veľmi ľahké. Rozvaľkáme si ho na takú hrúbku, ako veľké koláče chceme mať. Pre mňa sú moravské koláče vždy objemné a teda cesto som vyvaľkala na hrubšie. Vykrojíme si pohárom kolieska, na ktoré budeme ukladať našu prvú tvarohovú plnku. Z takýchto koliesok si spravíme batôžky, ako keby sme robili buchty a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Odporúčam max. 6 kusov, keďže počas pečenia ešte naberú svoj objem. A teraz prichádza moment, kedy z tvarohových batôžtekov spravíme ozajstné moravské koláče. Vezmeme si o čosi menší pohár, ako ten, s ktorým sme vykrajovali kolieska a do týchto batôžtekov zvrchu opäť spravíme zľahka kolieska, do ktorých dáme lyžicou lekvár a na záver už iba posypeme mrveničkou. Kraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom. Koláče pripravené na pečenie necháme ešte podkysnúť, pokiaľ sa nám rúra predhreje na 180 stupňov. Pečieme 20-25 minút. Tieto moravské koláče sa mi veľmi podarili, avšak musím napísať, najlepšie sú v prvý deň, po vychladnutí. Na druhý deň bolo cesto už suchšie, ale stále chutné. ( Tento fakt pripisujem možno aj uskladneniu, aké som im skôr ne-dopriala, keďže som sa ponáhľala do práce, len tak napol som ich prikryla utierkou. Keby som ich uložila do uzatvárateľnej dózy, možno by boli rovnako chutné v nasledujúce dni ako v deň po upečení). Dajte mi vedieť.

Dobrú chuť:)

 

 

 

0 komentár
2

Možno dostaneš chuť aj na

Zanechať komentár

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Rozumiem Čítaj ďalej