Cviklové gazpacho

napísala Ali

Priznaje sa, kto z Vás pohŕda smoothie nápojom z červenej repy a preferuje viac tie sladké, ovocné ? Ja som tiež z tej skupiny ľudí. Nikdy som nevedela prísť na chuť tým zeleninovým smoothies, napriek tomu, že cviklu veľmi ľúbim či už samotnú varenú, ako šalát alebo vo vedľajšej úlohe v nejakom šaláte. Prirodzene s horúcimi dňami prichádza chuť na ľahké, svieže delikatesy. Červená repa sa perfektne kombinuje s cesnakom, chrenom, zelerom,  jablkami či vlašskými orechami. A tak som si vymyslela niečo netradičné, aby som Vás inšpirovala niečím novým. Vybrala som si stonkový zeler, uhorku a repu. K tomu med, šťava z limety a kokosové mlieko.

Železo je nevyhnutnou súčasťou hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík z pľúc do tkanív organizmu.

Nedostatok železa vedie k určitému typu anémie.

Kyselina listová, ktorú cvikla obsahuje sa podieľa na tvorbe červených krviniek, ktoré na seba viažu v pľúcach kyslík a transportujú ho do všetkých buniek organizmu. Vďaka tomuto vitamínu zo skupiny B vzniká v jadrách buniek kyselina nukleová, bez ktorej by nebolo možné delenie buniek ani rast tkaniva.

Červená repa vyniká v obsahu mnohých minerálnych látok a stopových prvkov. Telu doplní draslík, vápnik, horčík, sodík, železo aj mangán. Veľkú časť hmotnosti cvikly tvorí len voda.  Okrem iného červená repa aj dobre odvodňuje. Prečistí obličky a močové cesty a z tela odstráni nadbytočnú vodu. V našom jedálničku by sa mala nachádzať, aj ak nás trápi zadržiavanie vody. Nakoniec má repa aj detoxikačné účinky. Výborne prečistí pečeň a zbaví ju všetkých škodlivín. Nakoniec môžem opomenúť, že cvikla prispieva i k dobrej obranyschopnosti. Verím, že všetky tieto benefity sú dostatočnou motiváciou, prečo začať konzumovať cviklu. Poďme si už spoločne pripraviť túto studenú polievku plnú vitamínov a minerálov!

Cviklové gazpacho

Priznaje sa, kto z Vás pohŕda smoothie nápojom z červenej repy a preferuje viac tie sladké, ovocné ? Ja som tiež z tej… Recepty Cviklové gazpacho European Vytlačiť
Servírovanie: 2 Príprava:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 Hlasy )

Ingrediencie

  • 2 stredne veľké predvarené cvikly
  • stonkový zeler ( 1 stonka 15cm)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 uhorka
  • 200ml vody
  • 2 PL olivový olej
  • soľ, med
  • 150ml kokosové mlieko

INŠTRUKCIE

Cviklu buď máme predvarenú alebo si ju upečieme v rúre potretú olivovým olejom a soľou, zabalenú v alobale spolu s cesnakom. Cibuľu, uhorku, zeler si nakrájame nadrobno a spolu s vodou rozmixujeme. Upečenú cviklu si nakrájame a spolu s cesnakom ju rozmixujeme s ostatnými už vymixovanými ingredienciami. Dochutíme šťavou z limety, medom a kokosovým mliekom. Dáme odstáť do chladničky aspoň na 30 minút. Pohár si vieme krásne nazdobiť listami:)

Dobrú chuť!

 

0 komentár
0

Možno dostaneš chuť aj na

Zanechať komentár

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Rozumiem Čítaj ďalej