Brokolicový krém v bosniaku

napísala Ali

Keď som včera kupovala brokolicu, vedela som, že pôjde do krémovej polievky. Potom som sa zatúlala do oddelenia s pečivom, kde som bezducho krúžila, že čo si kúpim. Na pečivo som vôbec nemala chuť. Ale potom som našla parádne ovsené žemličky a to bol ten moment, keď si môj mozog spojil brokolicu s touto žemľou. Iba jedenkrát v živote som jedla takú tú pravú cesnačku v bosniaku cestou dole na Inoveckú chatu.

“Ali, ale keby si toto dokázala a vyšlo by Ti to, mohol by byť z toho parádny recept na web”, išlo mi hlavou. A tak som dnešné ráno začala čistením brokolice na hlavičky. Chcela som to stihnúť ešte pred obedom, keďže vonku vládne nádherné počasie a teda, to najkrajšie obedné slnko čakalo iba na mňa.

Čo už len môže byť zložité na nejakej krémovej polievke ? Základ tvorí vždy tá zelenina, podľa ktorej sa nesie názov. Následné mixovanie a na záver nejaká smotana. Takto by som veľmi okrajovo opísala krémové polievky.

Rada sa však s Vami podelím aj o malé vychytávky, pre ktoré je tento krém naozaj lahodný!

Najskôr si načistíme brokolicu na hlavičky, ktoré premyjeme vo vode a následne dáme variť do hrnca. Asi po dvanástich minútach varenia pridáme aj jeden zemiak nakrájaný na kocky. Stále varíme. Na panvici si zatiaľ na masle osmažíme cibuľku s mrkvou nakrájanou na kolieska. Po chvíli zmes z panvice presunieme do hrnca, v ktorom sa nám varí brokolica so zemiakom. Ešte krátko povaríme a celú zmes mixujeme do krémovo-jemnej konzistencie. Posledným krokom bude už iba pridanie laktofree smotany ( údajne je ľahšia na trávenie), na záver už iba dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

Brokolica je nízkokalorický zdroj vlákniny a je tiež bohatá na množstvo dôležitých vitamínov a minerálov. Šálka ​​varenej brokolice obsahuje rovnako veľa vitamínu C ako pomaranč a je tiež dobrým zdrojom vitamínov B beta-karoténu, železa, horčíka, draslíka a zinku.

A teraz sľúbené servírovanie v bosniaku. Nakoľko som žemličky mala od včera, nevedela som ako mám s nimi pracovať. Či ich iba nakrojiť alebo pred rezaním ešte aj nasucho opiecť. Samozrejme moja predstava bola, mať ich krásne chrumkavé. A ako už iste viete, čo mám ja v hlave, vždy je to aj následne zhmotnené vo finálnom výsledku. Bez zahanbenia Vám rozpíšem, ako to so žemľami bolo naozaj. Ešteže som mala dve! 😀 Pretože na toto by ste mali byť pripravení. Prvý pokus bol vcelku neúspešný, keď som žemľu rozkrojila, tak trocha  nie rovno. Stále som však dúfala, že keď do nej naberiem polievku, bude to v poriadku. Polievku som nabrala a začalo vytekať 😀 😀 Smiech a hnev zároveň. “Máš ešte jednu”, hovorí mi moje druhé ja. “To dáš Ali, verím ti”. Krájam, pomaly, opatrne a wualááá, žemlička sťa by pravítkom rovnejšie neodkrojila. Cha! Celá šťastná! Vyberám jej vnútro a takto vydlabanú žemľu pokladám sa suchú panvicu. Prosím vesmír, lebo ďalšiu už nemám, nech to vyjde. Beriem do záhrady na svoj fotopník a za toho najlepšieho obedného slniečka už cvakám. A ešte! Niečo mi tu chýba, ten styling je naozaj suchý a tak idem po kešu orechy, ktoré si nasekám nadrobno a posypem nimi krém. Odtrhnem ešte  žltú kvetinku, čo nám rastie v záhrade, opatrne kladiem a toto je ono, toto je ono. Od radosti som opäť na strope svojich emócií.

DO-KO-NA-LÉ! A poviem Vám, nielen vizuálne! 😉

Brokolicový krém v bosniaku

Keď som včera kupovala brokolicu, vedela som, že pôjde do krémovej polievky. Potom som sa zatúlala do oddelenia s pečivom, kde som bezducho… Recepty Brokolicový krém v bosniaku European Vytlačiť
Servírovanie: 6 Príprava: Čas varenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 Hlasy )

Ingrediencie

  • 1,5 l vody
  • 1 brokolica
  • 1 mrkva
  • 1 zemiak
  • 1 cibuľa
  • maslo
  • smotana na varenie (ja som použila lactofree)
  • soľ, korenie
  • žemľa
  • kešu orechy

INŠTRUKCIE

Brokolicu si očistíme a nakrájame na hlavičky, ktoré následne varíme vo vode (bez soli). Zemiak si očistíme, nakrájame na malé kocky a pridáme variť do hrnca k brokolici. Na panvici si na masle osmahneme cibuľku do zlatista a mrkvu nakrájanú na kolieska. Z panvice presunieme opraženú zeleninu k brokolici do hrnca. Krátko povaríme a následne rozmixujeme do krémovitej konzistencie. Za stáleho miešania pridáme smotanu na varenie ( ak nepoužívam rastlinné alternatívy tak mojou voľbou je vždy lactofree smotana, ktorá je ľahšie stráviteľná). Na samotný záver už iba dochutíme soľou a mletým korením.

Teraz si pripravíme naše bosniačiky, ktorým zvrchu ale najmä rovno odrežeme vrch, vydlabeme vnútro a nasucho dochrumkava opečieme.

Dobrú chuť!

0 komentár
1

Možno dostaneš chuť aj na

Zanechať komentár

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Rozumiem Čítaj ďalej